Cum ne alegem parchetul pentru sistemul de încălzire în pardoseală?

Oak Chevron dark brown 151XADEKWFOak Chevron dark brown 151XADEKWF

Parchetul din lemn stratificat reprezintă o soluție pentru acoperirea unei pardoseli încălzite.

Condițiile ideale ce asigura o durabilitate buna unui parchet din lem,  sunt: o temperatură ambientală de 19-24° C si o umiditate relativă a aerului intre 40 și 60%.

Temperatura la nivelul șapei maxim admisă in conditile de garantie este de 27° C.

Alegerea parchetului folosit pentru montajul pe o pardoseală încălzită se face în funcție de cinci criterii:

  • stabilitatea dimensională;
  • sistemul de imbinare;
  • tipul de finisaj al parchetului: lac sau ulei;
  • conductivitatea termică a parchetului;
  • criteriul estetic.

Satbilitatea dimensionala este cel mai important criteriu, avand in vedere ca lemnul este un material viu, ce se contracta si se dilata pemanent, in functie de conditiile de meiu.

In cazul incalzirilor in pardoseala, parchetul este supus unui stres suplimentar, iar acest lucru se reflecta direct in raport cu stabilitatea sa.

Conductivitatea termică depinde de modul în care este structurat parchetul ( multi, dublu sau triplustrat ) și de grosimea și esența lemnului din care este fabricat.

Conductivitatea termica a parchetului triplustratificat este mai scazuta decat cea a celui dublustratificat.

Avantajele parchetului triplu stratificat fata de cel dublu stratificat constau in stabilitatea dimensionala sporita, datorita existentei stratului 3 de contrabalans si a sistemului de imbinare click, ce presupune existent unei prinderi mecanice, pretul mai redus si disponibilitatea in placi mari , mai usor de instalat.

Numarul de imbinari pe acceasi suprafata este mai mic in cazul parchetului triplu stratificat, fapt ce reduce riscul aparitiei problemelor datorate variatiilor de umiditate si temperatura.

Eventualele tensiuni ce apar la nivelul fiecarui strat datorita variatiilor conditiilor ambientale ( umiditate si temperatura ) se anihileaza reciproc.

Stabilitatea dimensionala a esentelor de lemn se masoara in functie de procentul in care parchetul se contracta in situatia modificarii umiditatii cu 1%.

Esente moi cum ar fi : paltin, mesteacan, fag au o stabilitate redusa in raport cu esente exotice cum ar fi merbau, afrormosia, wenge.

Esentele cu o densitate medie si mare sunt cele recomandate pentru incalzirea in pardoseala: stejar, merbau, frasin.

Referitor la tipul de finisaj, uleiul are avantajul ca in cazul unor eventuale probleme aparute datorita unei exploatari necorespunzatoare a sistemului, se poat face mai usor   reparatii sau reconditionari.

Nu in ultimul rand, este foarte important ca parchetul ales sa corespunda dorintelor dumneavoastra din punct de vedere estetic. veti petrece mult timp in ccompania lui.

  • Info tehnic
  • Cum ne alegem parchetul pentru sistemul de încălzire în pardoseală?

Formular de contact

Pentru a vă îndruma către un distribuitor sau montator autorizat cât mai aproape de dumneavoastră, vă rugăm să completați formularul de mai jos.

Sunt interesat de:

Asigurăm respectarea strictă a regulilor privind utilizarea informațiilor cu caracter personal în interesul respectării vieții private:

  • Aveți oricând acces pentru a vizualiza, modifica sau șterge datele dumneavoastră cu caracter personal contactându-ne pe adresa or.vanidnacstehcrap@tcatnoc
  • Ne asigurăm că informațiile personale pe care le furnizați sunt tratate confidențial - GDPR
  • Nu vom vinde sau furniza informații cu caracter personal unor terțe părți decât dacă legea ne obligă să facem acest lucru sau prin decizia instanțelor