um-se-monteaza-un-parchet-din-lemn-triplu-stratificat
In primul rand, atunci cand achizitionati un parchet din lemn stratificat, recomandarea este sa solicitati distribuitorului sau producatorului detalii legate de montaj sau sa contractati servicii montaj profesional.
Montatorul ar trebui sa va emita o factura fiscala si un certifcat de garantie pentru serviciile prestate.
În cazul in care optati pentru un montator recomandat sau acordati credit zugravului sau constructorului, va supuneti unui risc inutil. In cazul in care acestia nu au cunostintele sau uneltele necesare, puteti pierde din vina lor garantia produsului.
Merita sa platiti cateva mii de euro pentru un parchet pe care sa il monteze un "meserias" ?
Totul trebuie sa inceapa cu verificarea temeinica a stratului suport.
In cazul unei pardoseli de lemn, se verifica rigiditatea si planeitatea acesteia. Daca la imbinari intre scanduri sau placi sunt diferente de nivel, ar trebui slefuite zonele respective.
In cazul unei sape, trebuie verificata planeitatea, umiditatea si duritatea acesteia, rezistenta la smulgere.
Folosind o rigla dreapta de cel putin 2 metri, trebuie verificatia planeitatea stratului suport pe toata suprafata. Orice abatere de la nivelul stratului suport nu trebuie sa depaseasca 2 - 3 mm pe 2000 mm lungime. In cazul in care diferentele depasesc aceste valori trebuie aplicata o sapa autonivelanta sau efectuate reparatii locale cu sape cu uscare rapida.
Sfat! Daca montatorul nu face aceste verificari, este bine sa va opriti si sa contactati producatorul pentru a va indruma catre un montator autorizat.
Foarte multi oameni au perceptia ca turnand o sapa autonivelanta, aceasta se "autoniveleaza" singura. Gresit! Sapa trebuie aleasa in primul rand corect, in functie de abaterile constatate.
Inainte de turnare, suprafata trebuie bine curatata, chiar slefuita, pentru a indeparta impuritatile si foarte bine amorsata. de cele mai multe ori aceasta etapa este "sarita" .
Turnarea sapei trebuie facuta corect, sa fie bine intinsa pe toata suprafata. Pentru a intinde corect o sapa autonivelanta, montatorul trebuie sa aiba acces permanent pe toata suprafata, sa fie dotat cu pantofi cu cuie. Ulterior, dupa ce se intinde, trebuie eliminat aerul in exces din sapa cu ajutorul unui debulator.
Sfat! Daca montatorului ii lipsesc aceste unelte, este bine sa va opriti si sa contactati producatorul pentru a va indruma catre un montator autorizat.
Despre tipurile de montaj, avantajele si dezavantajele acestora, puteti citi detalii in alta postare.
Dupa turnarea sapei autonivelante, in cazul montajului prin lipire cu adeziv. suprafata trebuie slefuita pentru a indeparta " laptele de ciment" reziduurile ce rezulta din turnare.
Dupa amorsare se trece la aplicarea, intinderea adezivului.
Important! Inainte de montajul efectiv, trebuie verificata umiditatea reziduala din aer si sapa. Cea a aerului ar trebui sa fie intre 40 - 60 %, iar cea din sapa sa nu depaseasca 2%. Umiditatea se determina cu ajutorul unui higrometru.
Daca umiditatea din sapa este mai mare de 2%, trebuie aplicata obligatoriu o bariera de vapori.
Adezivul trebuie aplicat cu o spatula care sa lase un strat consistent, de aprox. 5 mm pe toata suprafata.
Sfat! Pentru a verifica daca sapa are rezistenta buna la smulgere, lipiti o bucata mica de parchet si loviti-o cu un ciocan, incercand sa o indepartati dupa intarirea adezivului. Daca lemnul se desprinde de pe suprafata, fara a deteriora sapa, calitatea acesteia este cea optima. In caz contrar, aceasta va trebui tratata cu o rasina speciala ce ii sporeste duritatea a si consistenta.
Atentie la tipul de adeziv folosit. In mare, exista doua categorii: adezivi bicomponenti si monocomponenti. Cei bicomponenti sunt mai ieftini, dar aplicati gresit, in cazul in care raman urme sau reziduuri pe parchetul finisat, acesta este distrus iremediabil.
Adezivii monocomponenti au o durata de intarire mai mare si permit stergerea petelor dupa o perioada mai indelungata.
In cazul in care montatorul a lasat urme de adeziv pe parchet, puteti incerca stergerea acestora cu o laveta folosind alcool tehnic, dar fara sa frecati energic.
Pentru parchetul din lemn stratificat instalat pe sisteme de incalzire in pardoseala recomandam utilizarea grupei de adezivi silanici, ce au un grad mai ridicat de elasticitate.
Important! Inainte de monatj. parchetul trebuie aclimatizat in incaperile unde va fi instalat timp de 7 zile. Depozitarea nu se va face suprapunand pachetele sub forma de teancuri, ci unul langa celalalt sau suprapus, lasan spatiu de ventilare intre ele.
In cazul montajului flotant, dupa verificarea planeitatii si umiditatii sapei, in cazul in care aceasta depaseste 2%, se recomanda aplicarea unei bariere de vapori sau utilizarea unei folii Tuplex.
Perimetral, trebuie lasat intre parchet si pereti un rost de dilatatie de aprox. 1 cm, mai exact, se calculeaza 1,5 mm per ml instalat. Acesta va permite parchetului sa se dilate in perioadele cu umiditate crescuta.
Daca aveti in pardoseala tevi conductoare pentru agent termic, va trebui sa le izolati bine, astfel incat temperatura maxima la nivelul sapei sa nu depaseasca 27 grade Celsius.
Se pot minta maxim 12 ml pe lungimea fibrei si maxim 8 metri perpendicular pe aceasta, duap care trebuie lasat un rost de dilatatie.
Montajul de parchet poate parea simplu, dra nu este chiar asa, de aceea va recomandam sa apelati la montatori autorizati, care au cunostintele si uneltele necesare.
Foarte importanta este si intretinerea parchetului.
Utilizati produse de curatat profesionale, alese in functie de tipul de finisaj al parchetului. Karelia Upofloor recomanda produsele de intretinere proprii marca Kahrs sau Bona, deoarece materialele de finisaj sunt compatibile cu acestea.
- Info tehnic
- Cum se montează un parchet din lemn triplu stratificat