Instructiuni montaj parchet sistem 5G
CITITI CU ATENTIE ACESTE INSTRUCTIUNI inainte de a incepe montajul. Garantia oferita impune respectarea tuturor instructiunilor de montaj si intretinere si a conditiilor de acordare a acesteia, ce pot fi regasite pe site-ul nostru.
Placile de parchet cu grosimea de 14 mm pot fi instalate astfel incat sa formeze o pardoseala flotanta, fara a fi lipita de stratul suport.
Daca beneficiarul doreste, montajul se poate face si lipit, caz in care placile pot fi lipite pe sapa cu adeziv.
Detalii suplimentare cu privire la tipurile de adeziv pot fi regasite pe site-ul producatorului.
Imagini cu instructiunile de montaj se regasesc in pachetele de parchet sau pe www.kareliafloors.com .
PREGATIRE MONTAJ
Umiditatea relativă a aerului din încăpere ar trebui să fie intre 30 si 60%, iar temperatura intre 18 si 24 °C la momentul instalării, precum şi după aceea.
Pastrati pachetele in ambalajul original in incaperile unde va fi instalat pentru minimum 48 de ore, inainte de a le desface si instala.
Desfaceti pachetele pe masura ce avansati cu instalarea. Verificati planeitatea placilor inainte de instalare. Daca regasiti placi lovite sau cu defecte nu le instalati. Le puteti schimba la distribuitorul de la care ati cumparat sau le puteti folosi pentru a incepe sau incheia un rand pe parcursul montajului. Distribuitorul nu este responsabil pentru instalarea placilor cu defecte.
STRATUL SUPORT
Stratul suport trebuie sa fie bine uscat, cu planeitate buna, compact si curat. Starturile suport uzuale sunt sapele pe baza de ciment sau ipsos si placile din material lemnos.
Retineti ca materialele textile nu se recomanda a fi utilizate ca si underlay in cazul montajului flotant.
VERIFICATI PLANEITATEA SUPORTULUI
Utilizati un dreptar sau o placa cu lungimea de 2 m, verificati cu atentie daca suprafata pardoselii este plana.
Nivelul pardoselii nu ar trebui sa prezinte abateri mai mari de 2 sau 3 mm pe o lungime de 2000 mm. In acest caz, este necesara corectarea suprafetei sau nivelarea acesteia.
In cazul placilor din material lemnos, acestea ar trebui imbinate si slefuite pe zona imbinarilor. Pentru suprafetele din ciment, ar trebui aplicata o sapa autonivelanta. In cazul montajului prin lipire cu adeziv, trebuie folosita o sapa autonivelanta cu rezistenta la smulgere mare.
BARIERA IMPOTRIVA UMIDITATII
Cand instalarea se face pe sape de ciment sau in cazul incalzirilor in pardoseala, in cazul montajului flotant, ar trebui utilizata o membrana din poliuretan cu grosime de min. 0,2 mm intre suport si placa de parchet , cu o suprapunere in zona imbinarilor de min 200 mm. Pentru o mai buna izolare puteti folosi folia Tuplex, ce asigura o protectie impotriva umiditatii foarte buna. Se recomanda in cazul in care umiditatea sapei < 85%.
Daca se opteaza pentru montajul lipit se va folosi o bariera de vapori de tipul rasinilor epoxidice sau poliuretanice, aplicata in doua straturi.
PARDOSEALA INCALZITA
Caldura din pardoseala ar trebui sa fie repartizata uniform pe întreaga suprafata a pardoselei. Pornirea sistemului de încalzire se face cu cel putin doua saptamâni înainte de instalarea parchetului. Ajustati temperatura graduat, astfel încât sistemul sa atinga un nivel de 2 / 3 din puterea maxima înainte de instalare. Acest lucru trebuie facut, indiferent de perioada din an. Asigurati-va ca incaperile sunt bine ventilate. Sistemul de încalzire prin pardoseala trebuie sa fie setat la o temperatura mai scazuta (în jur de 18°C) cu una - doua zile înainte de montajul parchetului si ajustat apoi graduat la temperatura normala pe durata a una – doua saptamâni dupa instalare. In cazul incalzirii prin pardoseala temperatura la nivelul parchetului nu trebuie sa depaseasca 27°C. Variatia maxima de temperatura de la o zi la alta la suprafaa podelei nu ar trebui sa depaseasca 5°C.
Luati în considerare acest lucru, mai ales in zonele acoperite cu covoare . Incalzirea in pardoseala cauzeaza uscarea pardoselii din lemn si induce contractia acestuia suplimentara. Umiditatea relativa a aerului din încapere ar trebui sa e mentinuta intre 40 si 60% pe parcursul tuturor anotimpurilor pentru a mentine parchetul în stare impecabila.
Când umiditatea relativa a aerului scade sub 30%, aceasta poate provoca distantarea lamelelor. Fagul, artarul, paltinul si jatobá reactioneaza mai intens la variatiile umiditatii relative a aerului decât alte specii de lemn, ceea ce face inoportuna instalarea lor in cazul unui sistem de încalzire in pardoseala.
SPATII DE DILATARE
Stiind ca pardoseala isi va modifica dimensiunile pe parcursul anului, ar trebui lasat un spatiu de dilatare de 10 mm raportat la toate obictele fixe din camera. Daca latura camerei este mai mare de 6 metri latime ar trebui calculat spatiul de dilatare ca fiind 1,5 mm per metru liniar instalat.
Trebuie lasat un spatiu de dilatare cand lungimea pardoselei depaseste 15 m si atunci and este vorba de spatii deschise mari.
Rosturile de dilatatie trebuie amplasate la nivelul usilor sau in alte spatii adecvate si acoperite cu profile metalice sau din lemn. Pozitionarea unor piese grele de mobilier sau aparate electrocasnice mari pe o pardoseala din lemn flotanta poate cauza aparitia rosturilor intre lamele, datorita restrictionarii comportamentului natural al lemnului.
DIRECTIA DE INSTALARE
Placile sunt de obicei instalate în paralel cu directia iluminarii naturale a camerei. În spatiile alungite va recomandam sa instalati placile pe directia longitudinala a camerei. În cazul în care stratul suport este din lemn, placile ar trebui sa fie instalate perpendicular pe directia panourilor din care este confectionat.
Profile de trecere: Toate benzile si pragurile ar trebui sa e prinse astfel incat pardoseala sa ramana flotanta. Noi nu recomandam utilizarea de silicoane sau benzi elastice pentru rosturile de dilatare din cauza elasticitatii lor scazute. Nu se recomanda plasarea cablurilor sub profilele de trecere.
Spatii inguste: Daca directia de instalare este transversala, de exemplu, la un hol ingust, puteti preveni deformarea placilor prin taierea furnirului de baza din toate scândurile in doua sau trei puncte. Aceste taieri ar trebui sa fie facute în diagonala, la un unghi de 45 grade, fie cu ajutorul unui ferastrau sau cutter, si nu trebuie sa depaseasca grosimea furnirului. In cazul unui hol ingust, ar trebui facuta o imbinare pe capat, la cel putin fiecare trei randuri.
LATIMEA/LUNGIMEA MINIMA SI DISTANTA DINTRE CAPETELE SCURTE ALE PLACILOR
Începeti prin masurarea latimii camerei si apoi calculati cate randuri de placi va sunt necesare. În cazul în care latimea ultimului rând este mai mica de 40 mm, decupati din primul rand placile la o latime mai mica. Placile sunt instalate prin sistemul click fara adeziv.
Daca utilizati un rest de placa pentru a incepe sau termina randul, acesta trebuie sa aiba lungimea de minim 300 mm, iar distanta dintre acpetele scurte ale placilorasezate in randuri alipite trebuie sa fie de minim 500 mm.
- Info tehnic
- Instructiuni montaj parchet sistem 5G