SPC sau gresie?

Buna ziua,

Una din intrebarile comune la care incercam sa raspundem astazi este: ce pardoseala este mai potrivita SPC sau gresie?

O sa analizam ambele materiale in functie de cateva criterii:

1. Senzația tactila, pardoseala calda sau pardoseala rece?

SPC este o pardoseala compozita pe baza de vinil ce se prezinta ca si o pardoseala calda, placuta la atingere, prin comparatie cu gresia, care este o pardoseala rece.

În comparație cu gresia, SPC este confortabil și moale, iar proprietatea sa de izolare termică este, de asemenea, mai bună. În timp, rezistența sa este mai bună decât a plăcilor de ceramica, fără a provoca o senzație de rece la picioare atunci cand pasiti pe ea.

Emailurile de suprafață ale plăcilor de gresie nu pot absorbi căldura care trebuie ajustată în funcție de temperatura exterioară. Dacă nu există încălzire prin pardoseală în casa dumneavoastra, vei simți frig când vei păși pe gresie desculț.

Cei mai expusi sunt copii de varste mici, care petrec destul de mult timp pe pardoseala.

2. Rezistenta mecanica

Atunci cand scapam obiecte dure pe pardoseala, cum ar fi un ciocan sau un alt obiect dur, la gresie exista ricul de a o sparge sau crapa.

Pardoselile SPC, fiind pardoseli elastice, au o rezistenta la impact mult mai buna si puteti evita astfel de neplaceri, in special in zona bucatariei, unde sunt mai frecvente.

3. Design produs

Din punct de vedere al designului, anbele produse va pot oferi o gama variata de decoruri atat de piatra, cat si de lemn.

4. Instalare, montaj

Spre deosebire de gresie care are nevoie de un adeziv pe baza de ciment pentru fixare, placile de SPC, inclusiv decorurile de piatra se pot instala direct pe suprafata suport, floatnt, pe sapa.

Placile de SPC Kahrs Luxury Tiles din gama click, cu exceptia gamei Herringbone, au underlayul integrat pe placa si se pot monta direct, fara alte costuri suplimentare.

Montajul gresiei este unul mai de durata, ce implica ceva disconfort cauzat de murdarie si zgomot. SPC ul click se monteaza usor, intr-un termen mult mai scurt, fara prea multa murdarie.

Gresia se poate monta si pe un suport cu abateri mai mari de planeitate, in schimb, SPC ul are nevoie de un strat suport foarte drept, cu planeitate foarte buna, abateri de max 3 mm la 2 ml.

Prin prisma grosimii sale 5 sau 6 mm, SPC ul reprezinta o solutie mai potrivita in situatiile in care suntem conditionati in ceea ce priveste nivelul final, in special in cazul renovarilor.

O gresie are grosimi de 8 - 20 mm si daca luam in calcul si patul de adeziv, ridicasemnificativ nivelul, in raport cu cel al sapei.

Durata de instalare este una mult mai scurta la SPC in comparatie cu gresia, atunci cand avem de respectat un termen de predare.

Costul montajului este, de asemenea, mult mai mic in cazul SPC ului, aproape la jumatate in raport cu placile ceramice.

5. Rezistenta la trafic

Rezistenta la trafic sau rezistenta la frecare este relativ similara atunci cand comparam materiale de buna calitate. Un produs SPC click 6 mm din gama Kahrs Luxury Tiles este incadrat in clasa de trafic 42, la fel ca si o gresie portelanata de buna calitate.

6. Curatare, intretinere

Ambele tipuri de pardoseala presupun o intretinere facila, fiind 100% rezistente la apa. Se recomanda utilizarea unor produse de curatat cu PH neutru ( 7-9 ).

7. Compatibilitatea cu sisteme de incalzire in pardoseala

Ambele produse au o compatibilitate buna cu sistemele de incalzire in pardoseala.

Avantajul SPCului este ca permite si montajul flotant cu un indice de conductivitate termica foarte bun. Informatiile se regasesc in declaratia de performanta a produsului.

Avantajul gresiei este ca permite utilizarea sistemului de incalzire in pardoseala la o temperatura mai mare decat cea de 27o C la nivelul sapei, maximul permis in cazul SPC ului.

8. Rezistenta la alunecare

In viata de zi cu zi, din cauza umezelii și derapării pe plăcile ceramice, au ca rezultat multe accidente de alunecare. Un alt aspect de luat in calcul in acest caz este si duritate placilor de gresie.

In multe spatii publice ( restaurante, birouri, sali de evenimente ), in ultimii ani au aparut solicitari exprese cu privire la rezistenta la alunecare a pardoselii.

Pardoseala SPC are o mai mare flexibilitate, în același timp, suprafața poate fi embosata, cu un efect anti-alunecare concav și convex. După testarea experimentală, anti-alunecare poate ajunge la R10, ceea ce inseamna o excelentă performanță anti-alunecare. Exista si anumite gresii speciale care au rezistenta la alunecare R10.

9. Pretul

Ambele tipuri de pardoseala se regasesc in magazine la preturi relativ similare, in functie de calitate, dimensiuni si design.

10. Posibilitatea reutilizarii, relocarii

Fiind o pardoseala care se monteaza, in general, flotant, pardoselile SPC pot fi demontate si reutilizate ulterior intr-un alt spatiu.

Este cazul unui spatiu inchiriat pentru birou, showroom sau alta activitate comerciala. In momentul finalizarii contractului, chiriasul poate demonta si reutliza in mare masura o pardoseala SPC.

In cazul in care se monteaza o gresie, posibilitatea recuperarii, macar si partiale, a acestei investitii este 0.

  • Info tehnic
  • Pardoseli SPC versus gresie, placi ceramice

Formular de contact

Pentru a vă îndruma către un distribuitor sau montator autorizat cât mai aproape de dumneavoastră, vă rugăm să completați formularul de mai jos.

Sunt interesat de:

Asigurăm respectarea strictă a regulilor privind utilizarea informațiilor cu caracter personal în interesul respectării vieții private:

  • Aveți oricând acces pentru a vizualiza, modifica sau șterge datele dumneavoastră cu caracter personal contactându-ne pe adresa or.vanidnacstehcrap@tcatnoc
  • Ne asigurăm că informațiile personale pe care le furnizați sunt tratate confidențial - GDPR
  • Nu vom vinde sau furniza informații cu caracter personal unor terțe părți decât dacă legea ne obligă să facem acest lucru sau prin decizia instanțelor